Wat kan ik doen om de afdrukkwaliteit van mijn laserprint te verbeteren?

 

Controleer het tonerniveau

De eerste stap voor lichte en onscherpe afdrukken is om te controleren of uw tonercartridge niet bijna leeg of leeg is. Als uw laserprinter een ingebouwd LCD-scherm heeft, zou u de tonerniveaus op het scherm of via een afgedrukte testpagina in het instellingenmenu moeten kunnen zien.

 

Controleer de papiersoort

Hoewel het misschien niet belangrijk lijkt, is het selecteren van het juiste papiertype voor uw printer essentieel voor het verkrijgen van een hoogwaardige uitvoer. Laserjet-papier is zo ontworpen dat de toner binnen enkele seconden bij hoge temperatuur op het oppervlak kan worden gesmolten. Inkjetpapier is poreuzer en bevat chemicaliën om het inktdroogproces te versnellen. Als inkjetpapier in een laserprinter wordt gebruikt, kunnen de chemicaliën van invloed zijn op de hechting van de toner op het oppervlak, wat kan resulteren in vervaagde afdrukken en zelfs de levensduur van andere componenten in de printer, zoals de drum, transferriem en fuser, kan verkorten.

Naast het type papier is het ook de moeite waard om bij het afdrukken rekening te houden met de algehele kwaliteit van het papier. Als het oppervlak van het papier te ruw is, kan dit leiden tot een ongelijkmatige beeldoverdracht, waardoor de afdruk vlekkerig of vaag kan lijken. Als het papier te glad is, kan het zijn dat de toner niet volledig aan het oppervlak hecht, wat resulteert in een lichtere afdruk.

 

Controleer de instelling voor tonerdichtheid

Als u hebt gecontroleerd of het juiste papier wordt gebruikt en de tonercartridge niet leeg of bijna leeg is, is de volgende stap het controleren van de afdrukdichtheidsinstelling op uw printer. De meeste laserjetprinters hebben een tonerbesparingsmodus waarmee de gebruiker de hoeveelheid toner die tijdens het afdrukproces wordt gebruikt, kan wijzigen.

 

Om deze instelling te bekijken en te wijzigen, moet u uw computer gebruiken en de onderstaande stappen volgen

  1. Ga op uw computer naar het menu Start en klik op Instellingen / Configuratiescherm.
  2. Selecteer Apparaten en printers in het instellingenmenu.
  3. Selecteer het model dat wordt gebruikt op het printertabblad en klik op Beheren om het printermenu te openen.
  4. Ga naar Voorkeursinstellingen voor afdrukken en selecteer de optie die hieronder voor uw printermerk wordt vermeld.

Brother, Canon, Konica Minolta, OKI, Ricoh, Xerox - Tonerbesparingsmodus

HP - Ecomode

Kyocera - EcoPrint

Samsung - Eco-modus

 

Het verhogen van de afdrukdichtheid kan helpen om de afdrukkwaliteit te verbeteren, aangezien er tijdens het afdrukproces meer toner wordt gebruikt om de tekst en afbeeldingen donkerder te maken. Als u interne documenten of concepten afdrukt die mogelijk geen hoogwaardige afwerking vereisen, is het een goede gewoonte om terug te gaan naar een lagere afdrukdichtheid. Door de tonerdichtheid af te wisselen afhankelijk van het type document dat wordt afgedrukt, zorgt u ervoor dat u alleen de juiste hoeveelheid toner gebruikt en blijven de totale kosten per pagina laag.