De drum in je laserprinter

De drum is het hart van de laserprinter. De drum brengt de afdruk, die bestaat uit toner, over op het papier. Sommige fabrikanten noemen de drum ook wel OPC, afdrukeenheid, trommel of Imaging Unit. Als de drum vies of aan vervanging toe is, neemt de afdrukkwaliteit sterk af.

Toner en drum worden vaak vervangen

Bij laserprinten wordt toner met een of meerdere afdruktrommels op het papier aangebracht.

Kleinere of goedkopere printers gebruiken vaak tonercartridges die behalve tonerpoeder ook een afdruktrommel bevatten (dat komt bijvoorbeeld vaak voor in de HP Laserjet serie). Deze tonercartridges worden combipatronen genoemd. Bij het vervangen van de toner wordt iedere keer de trommel automatisch ook vervangen.

Grotere en professionelere apparaten hebben losse afdruktrommels, naast de tonercartridges. De afdruktrommels kunnen dan afzonderlijk vervangen worden.

Wat is de functie van een drum?

De drum is een 1 tot 2 mm dikke buis, die ietsje langer dan de maximale afdrukbreedte is. De afdruktrommel wordt met behulp van een gefocusseerde lichtdiode elektrisch geladen, met een laserstraal of met door een objectief geprojecteerde belichting.

De tonerdeeltjes roteren op de tonerrol en worden door de drum aangetrokken en op het papier overgebracht. Daar worden de tonerdeeltjes vervolgens gefixeerd met de fuserunit (ook fuser genoemd), met hitte en druk. Na het aanbrengen op het papier wordt de trommel ontladen door een door wisselspanning aangedreven corona. Eventuele tonerresten worden opgeruimd door een wisser (wiper).

Hoe vaak moet een drum vervangen worden?

In de loop der tijd verliest de op de afdruktrommel aangebrachte laag zijn foto-elektrische eigenschappen. De laag slijt door de mechanische belasting, bijvoorbeeld contact met het papier. Vooral zeer dun papier van lage kwaliteit kan resten achterlaten op de afdruktrommel. Resten van toner leiden ook tot een slechte afdruk.

Er zijn drie soorten drums:

  • drums die onderdeel zijn van de tonercartridge. Dat zijn wegwerptrommels – de levensduur is maximaal 5000 pagina's
  • vervangbare drums, dat zijn semipermanente trommels – levensduur ca. 20.000 en 25.000 pagina's
  • permanente drums – levensduur tot maximaal 500.000 pagina's

Vervanging van de drum moet in ieder geval overwogen worden als:

  • de printer om een nieuwe drum vraagt;
  • de afdrukken verticale strepen vertonen en er herhaaldelijk andere mankementen optreden.

Bij de semipermanente drums is het over het algemeen zo dat na ongeveer vier tot vijf keer toner vervangen ook een nieuwe drum nodig is.